Dentist pentru copii - Stomatologie pediatrică

Dr. Florentina Cuignet-Miron are mai mult de 15 ani de experiență la Spitalul de Urgență pentru Copii "Sfântul Ioan" Galați.

Copiii sunt o categorie aparte de pacienți, datorita particularităților dinților de lapte si a dinților definitivi tineri, dar si pentru ca este esențial sa câștigăm încrederea micuților încă de la început.

Prima vizita la medicul stomatolog ar trebui sa aibă loc odată cu erupția primilor dinți de lapte, in jurul vârstei de 6 luni-1 an.

Acest lucru permite copilului sa se familiarizeze atât cu pedodontul, cat si cu mediul cabinetului si oferă șansa medicului de a le recomanda părinților metode de prevenire a cariilor, dar si de a depista precoce leziunile.

Stomatologia pediatrica cuprinde si tratamente profilactice (fluorizări, sigilări, îndrumări privind periajul dentar) deoarece prevenirea cariilor este la fel de importanta ca si tratarea lor.

Anumite afecțiuni ale dinților de lapte provoacă tulburări in dezvoltarea dinților definitivi; de aceea este foarte important sa se acorde aceeași atenție si tratării dinților de lapte, pentru ca de sănătatea lor depinde dezvoltarea armonioasa si sănătoasa a arcadelor dentare permanente.

Prevenirea apariție cariei dentare

O data erupt, dintele este predispus la carie. Din acest motiv se recomanda sigilarea dinților, cat repede după apariția acestora pe arcada.

Sigilarea este o metoda de izolare a dinților fata de mediul oral, de protecție, cu rol in prevenirea cariei dentare. Metoda constă in aplicarea unui material fluid, care pătrunde in șanțurile si fosetele molarilor.

Sigilările se recomandă a fi efectuate intre 6-15 ani, perioada in care erup molarii si premolarii permanenți. Nu trebuie neglijați nici molarii temporari, aceștia fiind sigilați la vârsta de 3-4 ani.

Sigilarea se adresează atât adulților, dar mai ales copiilor.